מבנה ותפקוד העין

תפקיד העין הינו לקלוט אור, להפוך אותו לאותות חשמליים ולהעביר את האותות למוח לצורך פענוח. מבנה העין נובע מן התפקוד-חלקי העין הקדמים (הקרובים לפני השטח) מרכזים את האור, ואילו חלקי העין הפנימיים תפקידם להפוך אור לאותות חשמלים ולהעבירו למוח. חלקי העין הקדמיים הינם הקרנית , לחמית, לובן העין, הלישכה הקדמית המלאה נוזל לישכה, הקשתית, העדשה וגוף העטרה. חלקי העין האחוריים כוללים זגוגית, רשתית , שכבת הדמית ועצב הראיה. הקרנית הינה החלק השקוף דרכו ניתן לראות את הקשתית והאישון. הקרנית הינה שקופה וקמורה, וגורמת לעיקר ריכוז האור המגיע אל העין. כוח הריכוז הכללי של העין הינו בערך כ- 60 דיופטר. מתוכם הקרנית תורמת 45 דיופטר והעדשה עוד כ- 15 דיופטר. הקרנית מאופיינת בשקיפות רבה, אין בה כל כלי דם אך יש בה עצבים רבים- זהו האיבר בעל ריכוז העצבים הגדול בגוף האדם. בשל כל כל שריטה או פגיעה בקרנית , אפילו פגיעה קלה כואבת ביותר ומפריע לתפקוד.לובן העין הינו החלק הלבן אשר מהווה את כל גלגל העין . לובן העין מכוסה בלחמית בחלקו הקדמי אשר שומרת על לובן העין ומונעת פגיעה בו. לובן העין בנויי מסיבי קולגן קשים , ותפקידו לשמור על קשיחות ומבנה עין עגול . ללובן העין מחוברים שישה שרירים אשר מניעים את העין ומאפשרים מבט לכיוונים שונים בלי להזיז את הראש.

הלישכה הקדמית הינו חלל מלא נוזל לישכה המצויי בין הקרנית לקשתית . נוזל הלישכה מיוצר בגוף העטרה וקצב יצורו והפרשתו קבועים . במידה ויש יצור מוגבר או הפחתת הפרשת נוזל הלישכה עולה הלחץ בעין ונגרמת מחלה הנקראת גלאוקומה או בירקית. נוזל הלישכה חודר אף מעבר ללישכה הקדמית והעדשה וממלא גם את חלל הזגוגית, ודרכו מסופקים חומרי מזון וחמצן לשכבות עין שונות.

הקשתית הינו החלק הצבעוני הנראה במרכז העין אשר מתכווץ ומתרחב בתגובה לאור. בתאורה חלשה הקשתית מתרחבת ויותר אור חודש לגלגל העין. בתאורה חזקה הקשתית מתכווצת ופחות אור חודר. שמירה על כמות קבועה של אור מפחיתה נזקים הנובעים מן האור לרקמות הפנימיות של העין – העדשה והרשתית.

העדשה מצויה אחרי הקשתית הינה בעלת צורה אובלית ומאופיינת בגמישות רבה- העדשה יכולה להקטין או להגדיל את קימורה בתגובה לצורך במיקוד האור. בשל גמישות העדשה ניתן לרכז את האור על פני הרשתית בטווח מרחקים רב, ועל ידי כך לשמור על תמונה ברורה גם במבט למרחק וגם במבט קרוב. עם השנים בשל תהליכי הזדקנות מאבדת העדשה את יכולתה להתכווץ ובשל כך קיים קושי בראייה לקרוב- מצב הקרויי היפראופיה. בהמשך מאבדת העדשה את שקיפותה ונוצר מצב הקרויי ירוד או קטרקט. הירוד גורם לירידה בראיה ומחייב עם התקדמותו ניתוח והחלפת עדשה.

חלל העין מאחורי העדשה מלא בזגוגית. הזגוגית הינה חומר שקוף צמיגי אשר מזכיר במרקמו ובצורתו את חלבון הביצה הלא מבושלת. תפקיד הזגוגית לשמש שלד מוצק אשר יכול למנוע התמוטטות העין במקרי ניקוב במצבי חבלה. הזגוגית בנויה מסיבי קולגן וחומרים נוספים סופחי מים, ומים מהווים 98% מהרכבה. עם הזדקנות הרקמות מאבדת הזגוגית את יכלותה לספוח מים, ויכול להופיע מצב של הפרדות זגוגית. הרשתית הינה רקמה עדינה דקה ושקופה המורכבת מתאי עצב. תפקיד הרשתית לקלוט את האור ולהפוך אותו לאותות חשמליים. מתחת לרשתית מצויה שכבת הדמית אשר תפקידה לספק תוצרי מזון וחימצון לשכבת הרשתית . מעבר לשכבת הדמית מצוה לובן העין שהינו שכבה קשה ותוחמת את גלגל העין.

סובל מבעיה דחופה ? פנה אלינו עכשיו

מוקד ההודעות שלנו פעיל 24 שעות ניתן להשאיר הודעה בכל עת ונחזור אליכם בהקדם

התקשר עכשיו

052-4201271