הפרדות הזגוגית הינה מצב בו הזגוגית (vitreous  ) אשר באופן נורמלי ממלאת את כל חלל העין נדחסת באופן פתאומי. בשל הדחיסה מתמלא החלל בו היתה הזגוגית בנוזל המצויי באופן טבעי בתוך גלגל העין. בשל דחיסת הזגוגית היא מאבדת את שקיפותה ובשל כך בשדה הראיה רואים פתאום חוטים, קוים או כל עכירות אחרת. בנוסף יתכן ובמהלך דחיסת הזגוגית תופיע תחושת אור לא נורמלית ( כמו " ברקים " או "אורות") .

באופן טבעי הזגוגית ממלאת את כל חלל העין בין העדשה לרשתית , ובחלק האחורי של העין הזגוגית באה במגע עם הרשתית . תפקיד הזגוגית ליצב את גלגל העין ולמנוע את התכווצותו במקרה חבלה. הזגוגית בנויה מסיבי קולגן וחלבונים שונים , אשר תכונתם העיקרית הינה יכולת ספיחת נוזלים גבוה- בזגוגית נורמלית 98% ממשקלה מורכב מנוזל ו-2% ממשקלה הינם מרכיבים אחרים . עם הזדקנות העין חל שינויי בהרכב החלבונים אשר מרכיבים את הזגוגית, ויכולתם לספוח מים פוחתת. באחוז גבוה מן האנשים גורם הירידה ביכולת הספיחה להפרדות זגוגית, אשר מופיעה באופן פתאומי.

הפרדות הזגוגית מופיע בדר"כ ללא כל גורם נוסף, אך בחלק קטן מן המקרים יתכן ותופיע לאחר חבלה בעין. התסמינים הינם הרגשת "זבובים " או "חוטים " המופעים בשדה הראיה, וכן תחושת הבזקי אור הקרויים פוטופסיות. באופן טיפוסי התהלך מתרחש ללא כל כאבים , מופיע בהדרגה ותחושת ראיית ה"חוטים" מחמירה תוך מספר ימים עד שבועות.
להפרדות הזגוגית אין כל טיפול כיום , אך בדר"כ העכירויות אשר מופיעות בשדה הראיה פחות מפריעות לאחר מספר שבועות ואף חולפות לחלוטין. חשוב מאד בעת הופעת תסמינים אלו להבדק במהרה בידי רופא עיניים – הפרדות הזגוגית יכולה לגרום ( במידה והרשתית אחוזה בזגוגית באופן חזק מהרגיל) להופעת קרעים ברשתית , ובקרעים חשוב לטפל על מנת למנוע הפרדות רשתית . הפרדות הזגוגית יכולה לגרום לתופעת אי נוחות רבה מיד עם הופעתה. חשוב לזכירו כי הרוב המוחלט של המקרים התסמינים חולפים תוך מספר חודשים. במידה ואין מעבר התסמינים, או שהעכירות בזגוגית סמיכה עד כדי גרימת ירידה בראיה, ניתן לשקול ניתוח על מנת לטפל במצב.
הניתוח המבוצע הינו ויטרקטומיה- כריתת זגוגית. ויטרקטומי הינו ניתוח לכריתת ג'ל הזגוגית. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית או כללית, בהתאם למשך הניתוח ולרצון המטופל. בניתוח יוצרים חתכים קטנים בדופן העין, דרכם מחדיר המנתח את כלי הניתוח. בחלקו הראשון של ניתוח ויטרקטומי מבוצעת כריתת ג'ל הזגוגית והחלפתו בנוזל צלול המתאים לתפקוד ושמירה על העין. במידה ומבוצע הניתוח לתיקון קרע ברשתית,  יאוחה הקרע על ידי קרני לייזר.כיום מבוצעים חלק ניכר מניתוחי הויטרקטומי בעזרת חתכים קטנים אשר אינם דורשים תפירה בסיומם, ומשך ההחלמה מן הניתוח ותחושת אי הנעימות בימים הראשונים לאחר הניתוח מעטה ביותר. לאחר ניתוח מסוג זה מומלץ לקחת טיפות אנטיביוטיות וטיפות נוגדות דלקת במשך חודש ימים עם הורדה הדרגתית כל שבוע, יש להימנע מכניסה לבריכה למשך חודש ויש לישון עם מגן עין במשך כשבועיים. על המטופל להגיע לבדיקות יום לאחר הניתוח, שבוע וחודש לאחר הניתוח, ובהמשך מבוצעת גם בדיקת  oct  על מנת לראות את מצב הרשתית לאחר הקילוף.

הניתוח בטוח ומבוצע בשכיחות גבוה , אך כמו כל ניתוח קיימים סיבוכים : 
1. זיהום תוך עיני בעקבות הניתוח : זהו הסיבוך החמור – שכיחותו 1:3000 מקרים ודורש במידה ומתרחש התערבות מידית כולל ניתוח והזרקת אנטיביוטיקה. 
2. הפרדות רשתית : בשל כריתת הזגוגית קיים סיכון של הפרדות רשתית – שכיחות הסיבוך 1% ממקרי ניתוחי הקרום. במקרה זה יש צרך בניתוח חוזר של הצמדת הרשתית.
3. התפתחות ירוד- קטרקט: בשל ניתוח תוך עיני יש העצה של תהליך היווצרות קטרקט ומירב החולים נדרשים לבצע ניתוח ירוד תוך מספר שנים.
בשל כך בחלק מן החולים בהם כבר התחיל תהליך היווצרות הירוד מבוצע ניתוח משולב של ירוד וכריתת הזגוגית .

למרות הסיבוכים המצוינים לעיל, זהו ניתוח בטוח ונפוץ, וכיום זהו הניתוח התוך עיני השני בשכיחותו לאחר ניתוח הירוד.
למרות בטיחות הניתוח , מומלץ במקרי הפרדות זגוגית לנסות ולהמנע מביצוע הניתוח ככל הניתן. רק במקרים בהם אין ברירה מומלץ הניתוח.