הפרדות זגוגית

בחור מקולרי  נוצר חור במרכז הראיה ( המקולה ) בגודל של פחות מ-1 מ״מ . החור נוצר בשל משיכה של החומר הממלא את חלל העין ( זגוגית-vitreous) בדיוק האזור בו מרוכזים תאי הקנים והמדוכים אשר מעבירים את האור מהעין למוח, ואחראים למירב הראיה המדויקת וראיית הצבעים של העין. בשל  היווצרות החור התאים אינם מסוגלים לתפקד וחלה ירידה הדרגתית בראיה והמטופל מרגיש ירידת ראייה מרכזית הן למרחק והן לקריאה, עיוות ראייה מרכזית, וחסר (כתם) במרכז הראייה, אשר בו יכולות להיעלם אותיות בעת קריאה, או אבדן פנים במבט על אדם. בעת הופעת המחלה אין כל תחושת כאב או כל תסמנים אחרים למעט הירידה בראיה.

חור מקולרי הינה מחלה שכיחה , הפוגעת במטופלים בדר"כ מעל גיל 60, יותר בנשים.  שכיחותה  באוכלוסיה בארצות הברית הינה 3.3 מקרים ל-1000 נבדקים מעל גיל 55. 
אבחון חור מקולרי נעשה על ידי רופא עיניים המרחיב את אישוני החולה ובודק את הרשתית. אישור לאבחנה ניתן עזרת מיפויי רשתית (OCT) אשר מדגים את אזור הרשתית ואת אזור החור, ומבטיח שאכן החור אינו משני למחלות נדירות אחרות הפוגעות באזור המקולה.טיפול העיקרי  בחור מקולרי הינו ניתוח .

קיים סיכויי לסגירה עצמונית של החור אך סיכויים אלו קטנים , וכל קיים טיפול תרופתי של הזרקת חומר בשם ocriplasmin הממיס את הזגוגית ומאפשר סגירה של חורים קטנים, אך הטיפול מצליח בכערך 30%. מן המטופלים, ניתן לבצע אותו רק בחורים קטנים והינו יקר ביותר ואינו מייבא לישראל , כך שבמירב המקרים להציע לחולה ניתוח. ניתוח זה ידוע בשם ויטרקטומיה וכולל את כריתת  ג'ל הזגוגית אשר ממלא את מרכז העין.

חשיבות מיוחדת ניתנת להוצאת כל תאחיזת הזגוגית לפני הרשתית באזור המקולה. הודות לכך משוחרר המתח אשר קיים על הרשתית ואשר גורם להופעת החור המקולרי בתחילה, בעקבות זאת יכולה הרשתית לשוב למקומה. כדי לסגור לחלוטין את החור המקולרי נדרש לחץ נוסף והוא עוזר לחיבור מלא של החור. לחץ נוסף זה מושג על ידי הזרקת בועת גז שממלאת את חלל העין, ובבואה במגע עם הרשתית דוחפת את הרשתית חזרה למקומה בצמוד לגלגל העין. בכך היא עוזרת לסגור את החור המקולרי. תהליך זה דומה לפעולה אשר מבצעת היד אשר מחזיקה "טפט" כנגד קיר ומאפשרת לו להידבק ולהישאר במקומו לאחר ייבוש דבק שמצמידו למקום.

על מנת להשיג אפקט מרבי, בועת האוויר חייבת להפעיל לחץ בכיוון מעלה כנגד פני הרשתית באזור חלקו האחורי של גלגל העין, ובשל כך חייב החולה להישאר במצב "פנים למטה" על מנת לאפשר לבועת האוויר לפעול. חולים חייבים להימצא במצב פנים למטה במשך מספר ימים  לפחות לאחר הניתוח, ושמירה על מנח זה הוא הפקטור החשוב ביותר להצלחת הניתוח. שמירת תנוחת הפנים למטה קשה ביותר, ולכן תוכננו אמצעים שונים אשר מקלים על שמירת המנח. אמצעים אלה ניתנים להשכרה ומאפשרים שינה בפנים למטה, אכילה במצב זה ושהות נוחה יותר במהלך היום.

בסיום הימים שבהם שוהה החולה במצב פנים למטה הוא מועבר לתנוחה נורמלית באופן הדרגתי.
בועת הגז אשר הוזרקה לעין נספגת לאטה ועוברים מספר  שבועות עד להיעלמות הבועה לחלוטין,וחלל הזגוגית מתמלא בנוזל אשר נוצר במקטע הקדמי של העין.
בזמן הימצאות בועת הגז בחלל הזגוגית אין אפשרות לראות בעין, אך עם היעלמות הבועה חוזר באופן הדרגתי תפקוד הראייה. הראייה מגיעה למלוא יכולתה רק ששה חודשים לאחר הניתוח. כל זמן שנמצאת בועת אויר בעין ( מספר חודשים ) חל איסור מוחלט על טיסות  ועליה למקומות גבוהים כמו הרים גבוהים. 

לאחר ניתוח מסוג זה מומלץ לקחת טיפות אנטיביוטיות וטיפות נוגדות דלקת במשך חודש ימים עם הורדה הדרגתית כל שבוע,
יש להימנע מכניסה לבריכה למשך חודש ויש לישון עם מגן עין במשך כשבועיים. על המטופל להגיע לבדיקות יום לאחר הניתוח, שבוע וחודש לאחר הניתוח, ובהמשך מבוצעת גם בדיקת  oct  על מנת לראות את מצב הרשתית לאחר הקילוף.

הניתוח בטוח ומבוצע בשכיחות גבוה , אך כמו כל ניתוח קיימים סיבוכים : 

1. זיהום תוך עיני בעקבות הניתוח : זהו הסיבוך החמור – שכיחותו 1:3000 מקרים ודורש במידה ומתרחש התערבות מידית כולל ניתוח והזרקת אנטיביוטיקה. 
2. הפרדות רשתית : בשל כריתת הזגוגית קיים סיכון של הפרדות רשתית – שכיחות הסיבוך 1% ממקרי ניתוחי הקרום. במקרה זה יש צרך בניתוח חוזר של הצמדת הרשתית.
3. התפתחות ירוד- קטרקט: בשל ניתוח תוך עיני יש העצה של תהליך היווצרות קטרקט ומירב החולים נדרשים לבצע ניתוח ירוד תוך מספר שנים.

בשל כך בחלק מן החולים בהם כבר התחיל תהליך היווצרות הירוד מבוצע ניתוח משולב של ירוד וכריתת הזגוגית .
למרות הסיבוכים המצוינים לעיל, זהו ניתוח בטוח ונפוץ, וכיום זהו הניתוח התוך עיני השלישי בשכיחותו לאחר ניתוח הירוד.
במידה וקיימת סיבה לבצע את הניתוח , מומלץ לבצעו מוקדם ככל האפשר, לפני ירידה משמעותית בראיה ,
שכן מחקרים רבים הראו שדחיית הניתוח מעל מספר חודשים גורמת לחדות ראיה סופית פחותה לעומת ניתוחים אשר בוצעו מוקדם כאשר חדות הראיה הייתה טובה. 

  

סובל מבעיה דחופה ? פנה אלינו עכשיו

מוקד ההודעות שלנו פעיל 24 שעות ניתן להשאיר הודעה בכל עת ונחזור אליכם בהקדם

התקשר עכשיו

052-4201271