הפרדות רישתית

הפרדות רשתית הינו מצב בו הרשתית מתנתקת ממקומה האנטומי בחלק האחורי של גלגל העין בצמוד לשכבת הדמית. בשל כך נגרמת ירידה בראיה, ובמידה ואין  חיבור מהיר חוזר של הרשתית למקוה יגרם נזק בלתי הפיך לראיה. בשל כך מוגדרת הפרדות רשתית כמצב חרום אשר עלול להוביל לאבדן ראיה ודורש טפול מיידי. תהליך הפרדות רשתית מתחיל עם הפרדות זגוגית. הפרדות הזגוגית הינה מצב בו הזגוגית (vitreous ) אשר באופן נורמלי ממלאת את כל חלל העין נדחסת באופן הדרגתי תוך מספר ימים עד שבועות ולא ממלאת את חלל הזגוגית. תהליך זה מתרחש בשל שינויים במבנה הזגוגית והינו מישני להזדקנות הזגוגית.  בשל הדחיסה מתמלא החלל בו היתה הזגוגית בנוזלים המצויים בתוך גלגל העין. התהליך גורם לכך שבשדה הראיה רואים פתאום חוטים, קוים או כל עכירות אחרת. בנוסף יתכן ובמהלך דחיסת הזגוגית תופיע תחושת אור לא נורמלית ( כמו"ברקים" או "אורות") . הפרדות הזגוגית עלולה לגרום להופעת קרעים ברשתית , ובקרעים אלו חובה לטפל בלייזר.במידה וקרעים נותרים ללא טפול נוזלים עשויים לחדור מתחת לרשתית ולגרום להפרדותה, דבר המוביל לירידה מהירה וחריפה בראיה.

תסמיני הפרדות רישתית
תסמיני  הפרדות רשתית הינם הופעת "וילון" בשדה הראיה וזאת ללא כל תחושת כאב. הוילון מתחיל בדר"כ בהיקף שדה הראיה ומתקדם עד לאובדן מרכזי של הראיה. במידה ולא מטפלים במצב זה אובדן הראיה נשאר לתמיד.
גורמי סיכון להיפרדות רשתית כוללים מיופיה (קוצר ראיה), חבלה בעין, ניתוח עיניים קודם (כגון ניתוח קטרקט), אירוע קודם של היפרדות רשתית בעין השנייה וכ״כ גורמים גנטיים שונים.

טיפול בהפרדות רישתית
קיימות מספר שיטות ניתוחיות לטיפול בהיפרדות רשתית. קרע בלבד של הרשתית ללא הרפרדות סביבו ( או הפרדות מוגבלת וקטנה ביותר)
ניתן לטפל על ידי לייזר הגורם להלחמת הריקמה סביב הקרע ומונע את  אפשרות מעבר נוזלים מתחת לרשתית והתפתחות הפרדות רשתית. 

בהיפרדות חלקית של הרשתית  ניתן לטפל באמצעות הזרקת גז לחלל זגוגית העין ויצירת צלקת על ידי הקפאה או על ידי לייזר .
טיפול זה הינו קל ואינו דורש הרדמה כללית, אך מתאים רק בחלק קטן מן המקריםניתוח הנחת חיגור מבוצע בהרדמה כללית.
בניתוח נתפרת חגורה סביב העין אשר גורמת להקטנת משיכת הרשתית לכיוון פנים העין, כך שהיא תשאר במקומה התקין. הקרע עצמו מאוחה בטיפול בקרני לייזר, או בטיפול בהקפאה. 
במירב המקרים, בעיקר אם קיימת משיכה של הרשתית על ידי זגוגית העין, יבוצע ניתוח הנקרא ויטרקטומי ובמהלכו מבוצעת כריתת ג'ל הזגוגית.
במהלך הניתוח תוצמד הרשתית לדופן העין בעזרת נוזל כבד. קרע ברשתית יאוחה על ידי קרני לייזר. לאחר שהרשתית תוצמד למקומה התקין, ימלא המנתח את חלל העין בגז או בשמן סיליקון. מספר שבועות לאחר הניתוח, יחליפו נוזלי העין בהדרגה את בועת הגז, וזו תעלם מהעין. שימוש בשמן סיליקון יחייב הוצאתו בניתוח נוסף.
לאחר ניתוח מסוג זה מומלץ לקחת טיפות אנטיביוטיות וטיפות נוגדות דלקת במשך חודש ימים עם הורדה הדרגתית כל שבוע, יש להימנע מכניסה לבריכה למשך חודש ויש לישון עם מגן עין במשך כשבועיים.
על המטופל להגיע לבדיקות יום לאחר הניתוח, שבוע וחודש לאחר הניתוח, ובהמשך מבוצעת גם בדיקת  oct  על מנת לראות את מצב הרשתית לאחר הקילוף.

הניתוח בטוח ומבוצע בשכיחות גבוה , אך כמו כל ניתוח קיימים סיבוכים : 
1. זיהום תוך עיני בעקבות הניתוח : זהו הסיבוך החמור – שכיחותו 1:3000 מקרים ודורש במידה ומתרחש התערבות מידית כולל ניתוח והזרקת אנטיביוטיקה. 
2. הפרדות רשתית : בשל כריתת הזגוגית קיים סיכון של הפרדות רשתית – שכיחות הסיבוך 1% ממקרי ניתוחי הקרום. במקרה זה יש צרך בניתוח חוזר של הצמדת הרשתית.
3. התפתחות ירוד- קטרקט: בשל ניתוח תוך עיני יש העצה של תהליך היווצרות קטרקט ומירב החולים נדרשים לבצע ניתוח ירוד תוך מספר שנים.
בשל כך בחלק מן החולים בהם כבר התחיל תהליך היווצרות הירוד מבוצע ניתוח משולב של ירוד וכריתת הזגוגית .

למרות הסיבוכים המצוינים לעיל, זהו ניתוח בטוח ונפוץ, וכיום זהו הניתוח התוך עיני השני בשכיחותו לאחר ניתוח הירוד. במידה וקיימת סיבה לבצע את הניתוח ,
מומלץ לבצעו מוקדם ככל האפשר, לפני ירידה משמעותית בראיה ,שכן מחקרים רבים הראו שדחיית הניתוח מעל מספר חודשים גורמת לחדות ראיה סופית פחותה
לעומת ניתוחים אשר בוצעו מוקדם כאשר חדות הראיה הייתה טובה. 

סובל מבעיה דחופה ? פנה אלינו עכשיו

מוקד ההודעות שלנו פעיל 24 שעות ניתן להשאיר הודעה בכל עת ונחזור אליכם בהקדם

התקשר עכשיו

052-4201271